Financieel

Financieel voorbereiden op pensioen

mei 14, 2024 · Ton van der Donk
 

Voor een zorgeloos pensioen is het belangrijk om financieel voorbereid te zijn. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste punten zijn waar je rekening mee moet houden bij het financieel voorbereiden op je pensioen. Ontdek wat een pensioen is, hoe je jouw benodigde pensioenbedrag berekent, hoe je jouw opgebouwd pensioen bekijkt en hoe je jouw pensioen eventueel kunt aanvullen.

Wat is een pensioen?

Voordat we dieper ingaan op het financieel voorbereiden op jouw pensioen, is het belangrijk om te begrijpen hoe jouw pensioen precies is opgebouwd. Het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd uit drie pijlers:

  1. AOW (Algemene Ouderdomswet): Dit is een basisinkomen om te kunnen rondkomen. Iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt krijgt maandelijks AOW van de overheid. Als je in Nederland woont of werkt ben je verzekerd voor de AOW. Per jaar dat je verzekerd bent bouw je 2% AOW op. De de hoogte van de uitgekeerde AOW wordt jaarlijks aangepast.
  2. Werkgeverspensioen: De tweede pijler is pensioenopbouw via de werkgever. De meeste werknemers bouwen dit tijdens de loopbaan met een pensioenregeling. Meestal betalen werkgevers daarbij 2/3 van de pensioenpremie en werknemers 1/3. De pensioenpremie wordt belegd door een pensioenfonds om later pensioen te kunnen uitkeren.
  3. Eigen aanvullend pensioen: Heb je zelf ook pensioen opgebouwd, door bijvoorbeeld extra te sparen of beleggen? Dan telt dit ook mee voor jouw pensioeninkomen, en dit valt onder de derde pijler van het pensioenstelsel.

Deze bedragen vormen samen jouw pensioenbedrag. Je kunt op mijnpensioenoverzicht.nl zien hoeveel pensioen je tot nu hebt opgebouwd bij je werkgevers. Hier kun je zien hoeveel pensioen je precies bij welk pensioenfonds hebt opgebouwd en hoeveel je later per maand krijgt uitbetaald aan pensioen. Ook kun je zien hoeveel AOW je zult krijgen. Let op: de genoemde bedragen zijn verwachtingen. Hoeveel je daadwerkelijk ontvangt hangt af van de ontwikkeling van de economie.

Je benodigde pensioenbedrag

Wanneer je met pensioen bent heb je een heel ander huishoudboekje. Als huiseigenaar heb je jouw hypotheek (grotendeels) afgelost en zijn je vaste lasten dus lager. Tegelijkertijd is je pensioeninkomen meestal ook lager dan het inkomen in je laatste arbeidsjaren. Wil je weten waar je aan toe bent? En op een simpele manier uitzoeken wat je straks ongeveer nodig hebt? Het Nibud helpt je op weg met de Pensioenschijf-van-vijf. Met deze online rekentool krijg je niet alleen inzicht in je inkomen, maar ook in je uitgaven na je pensioen.

Pensioen aanvullen

Als je ontdekt dat jouw opgebouwde pensioen straks niet genoeg zal zijn om al je uitgaven te dekken, dan kun je het nog aanvullen. Als huiseigenaar kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de overwaarde op je huis om je pensioen aan te vullen. Dat kan op twee manieren:

Je huis verkopen en kleiner gaan wonen, of gaan huren
Je kunt jouw huis verkopen. De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je huis kun je bijvoorbeeld gebruiken om een kleiner huis te kopen, of juist te huren. Door kleiner te gaan wonen bespaar je namelijk ook op onderhoudskosten. Als het nieuwe huis energiezuinig is, kun je ook flink besparen op energiekosten. Het geld dat je overhoudt kun je gebruiken om je pensioen verder aan te vullen.

Een verzilverhypotheek afsluiten
Als je jouw huis nog niet wil verkopen, kun je ook uitzoeken of het afsluiten van een overwaardehypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd, bij jouw situatie past. Met een overwaardehypotheek kun je jouw overwaarde namelijk opnemen zonder dat je jouw huis hoeft te verkopen. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kun je jouw opgenomen overwaarde in één keer op je bankrekening laten uitbetalen, of kun je kiezen voor maandelijkse uitkeringen.

De zilvermax hypotheek

Met de zilvermax hypotheek kunnen huiseigenaren vanaf een leeftijd van 55 jaar al hun overwaarde opnemen. Ben je benieuwd of zilvermax bij jouw situatie past? Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt en bespreek samen de mogelijkheden.

 

 
 

De zilvermax hypotheek

Met de zilvermax hypotheek kunnen huiseigenaren vanaf 55 jaar al overwaarde opnemen. Jouw opgenomen overwaarde is vrij te besteden.

  • Je bent 55 jaar of ouder
  • Zelf bepalen waar je jouw geld aan uitgeeft
  • Je huis blijft jouw eigendom
  • Geen extra maandlasten
Bereken nu

Vind een adviseur

Wij werken samen met ruim 3000 onafhankelijke hypotheekadviseurs in heel Nederland. Bij deze adviseurs kun je niet alleen een hypotheek van ons afsluiten, maar ook van andere hypotheekverstrekkers.

  • Passend hypotheekadvies
  • Keuze uit 300 onafhankelijke partners
  • Vrijblijvend gesprek
Vind een adviseur