Financieel · Tips en Tricks

Overwaarde schenken aan je kinderen

mei 14, 2024 · Ton van der Donk
 

Overweeg je om een schenking te doen aan je kinderen? Als huiseigenaar heb je mogelijk overwaarde opgebouwd, en dat kun je schenken aan kinderen of familie. Daarmee is jouw huis niet alleen een fijne plek om te wonen, maar kan het je ook financieel voordeel bieden. Overwaarde heb je namelijk wanneer de huidige waarde van je huis hoger is dan jouw hypotheekschuld. Meestal gebruik je de overwaarde wanneer je jouw huis verkoopt, maar je kunt deze al eerder gebruiken. In dit artikel bespreken we hoe je jouw overwaarde kunt schenken aan je kinderen, wat de voordelen hiervan zijn, en gaan we in op de relevante belastingregels en het belang van professioneel advies.

Overwaarde schenken aan kinderen of familie

Allereerst: wat is overwaarde precies? Overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van je huis en het bedrag dat je nog moet afbetalen aan je hypotheek. Stel je voor dat je huis momenteel €300.000 waard is en je hebt een hypotheekschuld van €200.000. Dat betekent dat je €100.000 aan overwaarde hebt opgebouwd.

Je kunt verschillende dingen doen met jouw overwaarde. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om te verduurzamen, of te verbouwen. Je kunt jouw overwaarde ook schenken aan je kinderen of familie, bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen huis, een studie in het buitenland, of een andere grote uitgave.

Hoe werkt overwaarde schenken?

Je krijgt toegang tot jouw overwaarde op het moment dat je jouw huis verkoopt. Wil je eerder toegang tot jouw opgebouwde overwaarde? Of heb je geen plannen om te verhuizen? Dan kun je een verzilverhypotheek overwegen. Deze hypotheek stelt je in staat om je opgebouwde overwaarde op te nemen voordat je jouw huis daadwerkelijk verkoopt. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kun je ervoor kiezen om in één keer een groot bedrag op te nemen of te kiezen voor maandelijkse uitbetalingen. Een verzilverhypotheek sluit je af met de hulp van een hypotheekadviseur, net als bij een reguliere hypotheek.

Belastingregels en professioneel advies

Schenken of nalaten
Voordat je beslist om overwaarde te schenken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels en regelgeving die op jouw situatie van toepassing zijn. Hoewel er belastingvrijstellingen gelden voor schenkingen aan kinderen, zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders eenmalig een verhoogde schenking doen aan hun kinderen, zonder dat ze hier belasting over hoeven te betalen. Deze vrijstelling geldt alleen wanneer ouders nog niet eerder van een vrijstelling gebruik hebben gemaakt. Je kun hier lezen hoe het precies werkt. Voor een schenking aan jouw kinderen tot € 152.368 betaal je 10% belasting.

Als je besluit om jouw overwaarde niet aan je kinderen te schenken, maar dit juist aan ze wil nalaten, gelden er andere regels. Voor een erfenis tot € 138.641 betalen kinderen 10% belasting. Kleinkinderen betalen 18% belasting, en andere familieleden betalen 40% belasting. Er gelden bepaalde vrijstellingen, die kun je hier terugvinden.

Het kan dus juist voordeliger zijn om tijdens jouw leven te jouw overwaarde te schenken aan je kinderen, dan om het na te laten als erfenis. Overweeg zorgvuldig of het schenken van je opgebouwde overwaarde de juiste keuze is voor jouw situatie.

Hypotheekadvies
Het proces van overwaarde schenken is financieel complex en heeft verschillende gevolgen, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Daarom is professioneel advies essentieel. Een financieel adviseur of hypotheekadviseur kan je helpen bij het begrijpen van jouw specifieke situatie, het maximaliseren van belastingvoordelen en het minimaliseren van risico’s. Zo kun je er zeker van zijn dat je optimaal profiteert van de overwaarde van je huis.

De zilvermax hypotheek

Wil je graag je kinderen of familie financieel ondersteunen door gebruik te maken van je overwaarde? Overweeg dan de zilvermaxhypotheek. Klik hier om te berekenen hoeveel overwaarde jij zou kunnen opnemen met zilvermax.

 

 
 

De zilvermax hypotheek

Met de zilvermax hypotheek kunnen huiseigenaren vanaf 55 jaar al overwaarde opnemen. Jouw opgenomen overwaarde is vrij te besteden.

  • Je bent 55 jaar of ouder
  • Zelf bepalen waar je jouw geld aan uitgeeft
  • Je huis blijft jouw eigendom
  • Geen extra maandlasten
Bereken nu

Vind een adviseur

Wij werken samen met ruim 3000 onafhankelijke hypotheekadviseurs in heel Nederland. Bij deze adviseurs kun je niet alleen een hypotheek van ons afsluiten, maar ook van andere hypotheekverstrekkers.

  • Passend hypotheekadvies
  • Keuze uit 300 onafhankelijke partners
  • Vrijblijvend gesprek
Vind een adviseur