Tips en Tricks

Je huis levensloopbestendig maken

mei 14, 2024 · Ton van der Donk
 

Een levensloopbestendig huis is speciaal ontworpen om bewoners in staat te stellen er ook op latere leeftijd of bij verminderde fysieke mobiliteit te blijven wonen. Het realiseren van een levensloopbestendig huis gaat soms gepaard met ingrijpende verbouwing. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met de benodigde aanpassingen, en alvast na te denken over de eventuele financiering hiervan. In dit artikel zullen we onder andere de voordelen van een levensloopbestendig huis bespreken, evenals de stappen die nodig zijn om jouw huis levensloopbestendig te maken.

De voordelen van een levensloopbestendig huis

Een levensloopbestendig huis is een huis dat zodanig is ontworpen en aangepast, dat het geschikt is om ook op oudere leeftijd (grotendeels) zelfstandig te kunnen wonen. In een levensloopbestendig huis zijn er bijvoorbeeld geen drempels bij deuren, en zijn deuren breder, zodat een persoon die gebruik maakt van een rolstoel zich makkelijker door het huis kan bewegen. Daarnaast kun je ook denken aan aangepaste keukens, met alle apparaten op een handige hoogte. Als alle slaapkamers en badkamers zich op een bovenverdieping bevinden, biedt een traplift uitkomst op het moment dat iemand slechter ter been wordt. Helemaal ideaal is het wanneer tenminste één slaapkamer en één badkamer op de begane grond zijn, zodat er helemaal geen gebruik wordt gemaakt van de trap.

Deze aanpassingen zijn niet alleen goed voor later, maar brengen eigenlijk meteen al voordelen met zich mee. Ze maken het dagelijks leven gemakkelijker en veiliger, en helpen tegelijkertijd onnodige stress en kosten van latere verbouwingen te voorkomen.

Op tijd beginnen met aanpassingen

De gedachte aan verbouwingen kan soms overweldigend lijken, maar wachten tot latere levensfasen kan duurder en stressvoller zijn. Met de voordelen van een levensloopbestendig huis in gedachten, is het verstandig om vroeg te beginnen. Deze aanpassingen kunnen niet alleen je levenskwaliteit verbeteren, maar je ook behoeden voor onnodige uitgaven en ongemakken op het moment dat je wilt genieten van je pensioenjaren. Begin daarom zo vroeg mogelijk met informatie inwinnen over de mogelijke aanpassingen voor jouw huis, en de mogelijkheden voor het financieren van de verbouwing.

Verbouwing financieren

De kosten voor een verbouwing hangen af van welke aanpassingen je wilt laten uitvoeren. Voor het alleen laten installeren van een traplift beginnen de kosten rond de €5.000,-. Wil je meer werkzaamheden uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een nieuwe indeling van je huis, dan kunnen de kosten al gauw oplopen tot tienduizenden euro’s.

Je echter verschillende opties voor het financieren van het levensloopbestendig maken van je huis. Je kunt bijvoorbeeld je spaargeld gebruiken, of je hypotheek ophogen. Heb je niet genoeg spaargeld, of kun je geen extra hypotheek krijgen voor de verbouwing? Misschien kun je jouw opgebouwde overwaarde gebruiken voor het levensloopbestendig maken van je huis. Overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van je huis en het nog openstaande hypotheekbedrag. Meestal krijg je pas toegang tot je overwaarde op het moment dat je jouw huis verkoopt. Als je hier eerder gebruik van wil maken, bijvoorbeeld voor het verbouwen van je huis, dan kun je in sommige gevallen een overwaardehypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd, afsluiten. Met zo’n verzilverhypotheek kun je jouw opgebouwde overwaarde dus al gebruiken zonder dat je jouw huis hoeft te verkopen.

Stappenplan voor het levensloopbestendig maken van je huis

  1. Onderzoek en planning: Bedenk welke mogelijke aanpassingen het beste bij jouw huidige én toekomstige levensfases passen. Welke aanpassingen zijn makkelijk uit te voeren? Zijn er ingrijpende verbouwingen nodig? Kijk bijvoorbeeld op levensloopbestendigwonen.nl voor meer informatie over wat je allemaal kunt doen om jouw huis levensloopbestendig te maken. Je kunt ook hulp inschakelen van een aannemer, die kijkt naar de huidige staat van jouw huis, en op basis van jouw behoeften een plan maakt voor de verbouwingen. Houd ook rekening met hoeveel tijd de verbouwing in beslag gaat nemen. Is je huis tijdelijk onbewoonbaar door de verbouwing? Dan zul je tijdelijk ergens anders moeten verblijven.
  2. Budget opstellen: Begin met het bepalen van je beschikbare financiële middelen en overweeg hoeveel je bereid bent te investeren in het levensloopbestendig maken van je huis. Breng alle kosten zo duidelijk mogelijk in kaart. Zorg ervoor dat je een realistisch budget opstelt dat zowel de nodige aanpassingen als eventuele onvoorziene kosten dekt.
  3. Hypotheekadvies: Heb je zelf niet voldoende financiële middelen om de verbouwing te financieren? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur, om de mogelijkheden voor het financieren van de verbouwing te bespreken. Samen kijken jullie welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
  4. Aanvragen en regelen: Heb je besloten om jouw huidige hypotheek op te hogen, of een verzilverhypotheek af te sluiten? Begin dan op tijd met de aanvraag hiervan. Bedenk ook of je eventueel een vergunning voor de verbouwing nodig hebt. In sommige gemeenten kan het goedkeuren van een vergunningsaanvraag enkele weken duren. Houd hier rekening mee met het plannen van de verbouwing.

Zijn alle vergunning in orde en is de financiering geregeld? Dan kan de verbouwing beginnen! Werk samen met professionals om het proces soepel te laten verlopen.

De zilvermax hypotheek

Je kunt jouw overwaarde opnemen met de zilvermax hypotheek. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bereken nu hoeveel jij kunt opnemen.

 

 
 

De zilvermax hypotheek

Met de zilvermax hypotheek kunnen huiseigenaren vanaf 55 jaar al overwaarde opnemen. Jouw opgenomen overwaarde is vrij te besteden.

  • Je bent 55 jaar of ouder
  • Zelf bepalen waar je jouw geld aan uitgeeft
  • Je huis blijft jouw eigendom
  • Geen extra maandlasten
Bereken nu

Vind een adviseur

Wij werken samen met ruim 3000 onafhankelijke hypotheekadviseurs in heel Nederland. Bij deze adviseurs kun je niet alleen een hypotheek van ons afsluiten, maar ook van andere hypotheekverstrekkers.

  • Passend hypotheekadvies
  • Keuze uit 300 onafhankelijke partners
  • Vrijblijvend gesprek
Vind een adviseur