Financieel · Tips en Tricks

Overwaarde opnemen voor verduurzamen

mei 14, 2024 · Ton van der Donk
 

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Energiebesparende aanpassingen kunnen je maandelijkse energiekosten verlagen en tegelijkertijd de waarde van je huis verhogen. In dit artikel zetten we een aantal opties voor je op rij om je woning te verduurzamen, en gaan we in op de verschillende mogelijkheden voor het financieren van verduurzaming.

Wat heb je al aan energiebesparing?

Voordat je begint met het plannen van verduurzamingsmaatregelen, is het belangrijk om te weten welke energiebesparende maatregelen er al zijn genomen voor jouw huis. Om erachter te komen wat je al aan energiebesparing hebt kun je kijken naar het energielabel. Dit label geeft met klassen aan hoe energiezuinig een huis is. Daarbij is klasse A++++ het meest zuinig in energieverbruik, en klasse G het minst zuinig. Heb je het energielabel van jouw huis niet bij de hand? Kijk dan op energielabel.nl. Vul je adresgegevens in om jouw energielabel te checken.

Hoe kun je verduurzamen?

Zodra je inzicht hebt in het energielabel van je huis en dus welke besparingsmaatregelen al zijn toegepast, is het tijd om te uit te zoeken welke verdere opties je hebt om je huis te verduurzamen. Hieronder vind je een aantal veelgebruikte besparingsmaatregelen die je kunt overwegen.

Zonnepanelen
Het installeren van zonnepanelen is niet alleen gunstig voor het milieu, maar je kunt er ook flink mee besparen op je energiekosten. Je wekt je eigen stroom op met zonnepanelen. Hierdoor gebruik je minder elektriciteit van het gewone netwerk, en betaal je dus minder aan je energieleverancier. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door een regeling van de overheid, de salderingsregeling, krijg je daarvoor betaalt. Het bedrag dat je krijgt is even veel als dat je betaalt voor de stroom van je energieleverancier. Er zijn plannen om deze regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen, waardoor je minder vergoeding krijgt. Maar ook zonder deze regeling zijn zonnepanelen een goede investering. Je kunt jaarlijks ongeveer tussen € 700 en € 1.600 besparen, afhankelijk van het aantal panelen op je dak.

Verbeterde isolatie
Goede isolatie kan aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening, omdat je hiermee de warmte binnen je huis vasthoudt en koude lucht buiten houdt. Hierdoor hoef je minder te stoken om een comfortabele binnentemperatuur te behouden, wat leidt tot lagere energiekosten.

Je kunt de isolatie van je huis op verschillende punten verbeteren:

  1. Dakisolatie: Warmte stijgt op, dus als je dak niet goed geïsoleerd is, kan veel warmte via het dak ontsnappen. Door een goede isolatielaag aan te brengen tussen je bovenste verdieping en je dakbedekking, wordt warmte vastgehouden in je huis. Dit betekent dat je verwarmingsinstallatie minder hard hoeft te werken om je huis op temperatuur te houden, wat resulteert in lagere stookkosten.
  2. Vloerisolatie: Vloerisolatie voorkomt dat de kou vanuit de grond je huis binnendringt. Hierdoor blijft de vloer warmer en voelt je hele huis comfortabeler aan. Omdat je minder warmte verliest via de vloer, hoef je je verwarming minder intensief te gebruiken, wat weer resulteert in lagere energiekosten.
  3. Muurisolatie: Muren kunnen ook warmte verliezen als ze niet goed geïsoleerd zijn. Muurisolatie houdt de warmte binnen en de koude lucht buiten. Dit betekent dat je huis gelijkmatiger opwarmt en langer warm blijft nadat de verwarming is uitgeschakeld. Hierdoor hoef je minder te stoken en verlaag je je energieverbruik.

Al met al zorgt goede isolatie ervoor dat je huis beter bestand is tegen temperatuurverschillen en dat de warmte die je binnenshuis genereert, efficiënter wordt gebruikt. Dit kun je terugzien aan je lagere energierekening.

HR++ of triple glas
Je kunt ook besparen op je energiekosten door je raamisolatie te verbeteren. Door enkel en dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas ontsnapt er minder warmte via de ramen en hoef je minder te stoken. Als je kozijnen nog goed zijn, en je dus alleen het glas hoeft te vervangen, kies dan voor HR++ glas. Daarmee kun je al snel tot €200 per jaar besparen op je energiekosten. Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe? Dan kun je het beste gaan voor triple glas met isolerende kozijnen. Zo heb je gelijk de beste isolatie voor je ramen.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit de lucht, grondwater of de bodem haalt en deze gebruikt om je huis te verwarmen. Het systeem kan volledig op elektriciteit werken, alsook gebruik maken van een kleine hoeveelheid gas. Als de warmtepomp deels op gas werkt, is er sprake van een hybride warmtepomp.

Een warmtepomp gebruikt energie voornamelijk om warmte te verplaatsen, in plaats van warmte te genereren door gas te verbranden. Hiermee verbruik je dus geen of minder gas, waarmee je energiekosten omlaag gaan. Ook wordt CO2-uitstoot verminderd, wat positief is voor het milieu.

Terugverdientijd

Natuurlijk gaat verduurzamen gepaard met investeringen. Afhankelijk van de maatregelen die je wilt toepassen kunnen de kosten al gauw tot duizenden euro’s oplopen. Zo ben je voor zonnepanelen tussen de €7.500 en €12.000 kwijt. Gemiddeld bespaar je met zonnepanelen zo’n €1.000 tot €1.600 per jaar. Dat betekent dat je terugverdientijd gemiddeld 8 tot 10 jaar is. Ook kun je, als jouw zonnepanelen op het zuiden liggen, de winst van de zonnepanelen vergelijken met een spaarrente van 5 procent op je spaarrekening. Milieu Centraal legt hier uit hoe dit precies werkt.

De kosten en terugverdientijd verschillen per verduurzamingsmaatregel. Je kunt met behulp van een financieel adviseur een overzicht opstellen van alle kosten en besparingen, en zo bepalen welke maatregelen het beste bij jouw persoonlijke situatie passen.

Subsidies voor verduurzaming

Je kunt ook subsidies krijgen voor bepaalde verduurzamingsmaatregelen. Zo krijg je van de Rijksoverheid bijvoorbeeld subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp, of het verbeteren van je isolatie. Als je een warmtepomp laat plaatsen, hangt de hoogte van de subsidie af van het type warmtepomp. Voor een hybride waterpomp, die dus samenwerkt met je cv-ketel, krijg je tussen de € 1.950,- tot € 3.000,- subsidie. Voor een volledig elektrische waterpomp kan het bedrag dat je krijgt oplopen tot € 5.100,-. Hoe je deze subsidie aanvraagt lees je hier, op de website van de Rijksoverheid.

Sommige gemeentes bieden naast deze subsidie ook hun eigen steun aan mensen die graag willen verduurzamen. Ben je benieuwd naar welke subsidies er in jouw gemeente beschikbaar zijn? Kijk dan op Verbeterjehuis.nl.

Verduurzaming financieren

Je hebt verschillende opties voor het financieren van de verduurzamingsmaatregelen voor je huis. Je kunt bijvoorbeeld je spaargeld gebruiken. Ook heb je recht op subsidie voor het verduurzamen van je huis. Wil je zonnepanelen installeren? Dan kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Wil je jouw isolatie verbeteren? Dan kun je gebruik maken van de zogeheten ISDE-subsidie. Hiermee krijg je een vast bedrag per vierkante meter aan isolatie.

Daarnaast kun je bij het afsluiten van je hypotheek bij sommige hypotheekaanbieders extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Dit mag tot 6 procent van de waarde van het huis, tot maximaal €9.000.

Overwaarde gebruiken om verduurzaming te financieren

Heb je niet genoeg spaargeld, of kun je geen extra hypotheek krijgen voor het verduurzamen? Misschien kun je jouw opgebouwde overwaarde gebruiken voor het verduurzamen van je huis. Overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van je huis en het nog openstaande hypotheekbedrag. Meestal krijg je pas toegang tot je overwaarde op het moment dat je jouw huis verkoopt. Als je hier eerder gebruik van wil maken, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je huis, dan kun je in sommige gevallen een overwaardehypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd, afsluiten. Met zo’n verzilverhypotheek kun je jouw opgebouwde overwaarde dus al gebruiken zonder dat je jouw huis hoeft te verkopen.

Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Bespreek de mogelijkheden met een hypotheekadviseur. Die kijkt samen met jou naar de beste financieringsoptie voor jouw persoonlijke situatie.

Aan de slag met verduurzamen

Wil je aan de slag met het verduurzamen van jouw huis? Begin dan eerst met het uitzoeken van welke energiebesparende maatregelen er al zijn getroffen, en wat er nog mogelijk is. Daarna kun je offertes voor de materialen en werkzaamheden opvragen bij verschillende partijen. Plan ook gelijk een gesprek met een financieel adviseur, zodat jullie samen kunnen kijken naar welke mogelijkheden je hebt voor het financieren van de verduurzaming. Zo kun je stap voor stap je huis energiezuiniger maken op een manier die past bij jouw financiële situatie.

 

 
 

De zilvermax hypotheek

Met de zilvermax hypotheek kunnen huiseigenaren vanaf 55 jaar al overwaarde opnemen. Jouw opgenomen overwaarde is vrij te besteden.

  • Je bent 55 jaar of ouder
  • Zelf bepalen waar je jouw geld aan uitgeeft
  • Je huis blijft jouw eigendom
  • Geen extra maandlasten
Bereken nu

Vind een adviseur

Wij werken samen met ruim 3000 onafhankelijke hypotheekadviseurs in heel Nederland. Bij deze adviseurs kun je niet alleen een hypotheek van ons afsluiten, maar ook van andere hypotheekverstrekkers.

  • Passend hypotheekadvies
  • Keuze uit 300 onafhankelijke partners
  • Vrijblijvend gesprek
Vind een adviseur